thumb

СДС: СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

Костадин Костадинов: Поставихме релсите, по които да се движи страната, някои обаче не знаят как се управлява влакът

06.12.2018

Костадин Костадинов, член на НИС на СДС в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ:  Г-н Костадинов, започвам първо с предстоящата дата в края на тази седмица, когато СДС ще навърши 29 години. Връщайки се назад, проследявайки историята, кое според вас се промени?

Костадин Костадинов: Връщайки се назад и поглеждайки към историята, аз виждам това, което се е променило, но най-вече виждам това, което не се е случило. СДС и демократичните хора в България започнахме промени, извършихме пълни реформи, от административно-команден стил преминахме към демократичен стил на управление, демократична държава. Това, което се промени или по-скоро това, което не се случи, е именно пълната промяна. За съжаление поради факта, че има твърде много, аз ги наричам тъмни сили, които попречиха да се случи бързо този Преход, той продължи твърде много години. Беше твърде болезнен, според мен той не е завършил. Иначе казано, тази промяна, която трябваше да се осъществи, все още не е завършила. Впрочем това е моят девиз„промяната не може да бъде завършена без труда и енергията, които я започнаха“. Да вземем например сега здравеопазването, темата, която се дебатира, по отношение на доплащането към застрахователите, това, което свенливо и скромно предлага сегашният министър. Това не е нищо повече от реформата, която 2000-а година въведе именно СДС и в която още тогава се започна и се подготвяше т.нар. втори стълб на здравната реформа. За съжаление след управлението на СДС настъпиха едно безвремие, настъпи една условна стабилизация, не се завършиха тези реформи, не продължихме по пътя, който сами си бяхме начертали. Хората се лутаха вляво, вдясно, търсейки спасител, месия, и днес берем плодовете от всичко това, което се случи.

Водещ:  Споменахте здравеопазването. Темата, знаете е широко дебатирана, често задаваме и въпроса доколко реформиран е секторът и доколко наливането на средства е основателно? Това ли според вас е основният проблем, липсата на докрай изпълнени реформи в сектора?

Костадин Костадинов:  Отговорът се крие във философията на сегашната здравна система, във философията на самата реформа, която беше започната от системата „Семашко“, която беше именно административно-командна, ние преминахме в пазарни взаимоотношения в здравеопазването. Ние приехме условно наречения римски модел, солидарния немски модел на трите стълба в здравеопазването. Развихме първия стълб, изведохме изпълнителите на здравна помощ на пазара. Каква беше целта? Целта беше силните да стават все по-силни и все по-добри, нека да не използваме думата „силни“, да кажем все по-добри. А тези, които работеха, които имитираха, които не се справяха добре, по естествен път пазарът да може да ги отсее. Какво се случи? Не без помощта на политиците в момента, в който въпросните здравни заведения, които трупаха печалби, които не работеха добре, които трябваше да бъдат най-малкото реформирани, най-малкото променени, най-малкото да се извършат известни промени в тях, всичко това не се случи. Тогава се появиха всевъзможни спасители, да спасим тази болница, да спасим онази, вследствие на което започнаха да се дават целеви пари. Първо почнаха да се покриват задълженията целево, след като започнаха да се дават средства, започна да се дарява апаратура. И ние забравихме каква беше философията и какъв беше смисълът на реформата. Именно заради това, колкото и да се налива, без да се реформира системата, и то не за да се реформира генерално, както сега предлагат някои с фанасмагорични визии и т.н. Достатъчно е да направим добре това, което вече беше плануване, това, което не направихме. Трябва политическа воля, трябва внимателно арбитриране на процесите и в никакъв случай не трябва да има държавна и каквато и да било помощ. На пръв поглед звучи цинично, но ако се замислите и анализирате това, което ви казвам, а това е всеобщоизвестно, ще разберете, че това е истината. Ще дам прост пример. Кого заблуждаваме с т.нар. мъртви души, с наетите специалисти в пенсионна възраст и далеч дълбоко в пенсионна възраст, които си използват само дипломите. Кого заблуждаваме? Нима това помага на гражданите? На кого помага? Всичко това може да бъде преодоляно, ако има смели хора и силна политическа воля, такава, каквото има в СДС.

Водещ:  Видяхме финансовите параметри на бюджета за здравеопазване за следващата година. Предвиждат се доста сериозни суми, повече от досегашните, както в болничната, така и в извънболничната помощ. Как ви се струват те на фона на всичко казано дотук?

Костадин Костадинов:  Вижте, аз съм умерен оптимист. Считам, че най-вече и най-много се доверявам на сегашния управител на касата д-р Дечо Дечев, който е безспорен авторитети и безспорен специалист. Но при макар и малкото впечатления, които имам от него, той има много решителност и много воля да се справи с всички тези негативни процеси. Ако той бъде подкрепен, както и цялото министерство, със силна политическа воля, с доверие, аз мисля, че доста от тези процеси ще бъдат преодолени и с новите средства, които се предвиждат, мисля, че здравеопазването ще отиде на едно малко по-друго ниво. Тук искам обаче, ако ми позволите, да подчертая нещо много важно. Противно на всеобщия факт, противно на всеобщото мнение, което все по-дълбоко се изразява и все повече от различни специалисти, че парите в здравеопазването са много, но не се разпределят добре. Това съвсем не е така. Веднага ще обясня. Ако вземем бюджета на Здравната каса, който е около 4,5 млрд., дори да прибавим още около 4 млрд., които по данните на Световната банка се плащат нерегламентирано, което аз не го споделям особено. Но дори и така да бъде, това е 8 % от БВП. Твърде малко, за която и да е щете здравна система в Европа, а да не споменавам световния лидер САЩ, където парите за здравеопазване са 17,7 %. И веднага искам нещо много дебело да подчертая. Здравеопазването благодарение на реформите, които проведе СДС, благодарение именно на пазарния принцип, благодарение на конкуренцията, здравеопазването, което беше в зловещо състояние, днес е на европейско ниво. Ние в Кюстендилска област нямахме нито един компютърен томограф. Лекуваше се със слушалка и апарат за кръвно. Днес здравеопазването в България е на европейско ниво. И все повече застигаме водещите европейски болници. А няма как да има европейско здравеопазване с малко пари.

Водещ: Започнахме разговора с едни недотам успешно завършили процеси, с едни, както ги определихте „зли сили“, в тази връзка кой е сегашният път, който синята партия трябва да поеме?

Костадин Костадинов:  Синята партия трябва да направи това, което започнахме. Тоест ние трябва ясно да посочим недъзите в сегашната система, които са очевидни. Но не с клишета и с общи приказки, а с цифри и много ясни показатели, трябва да имаме силна политическа воля, а ние я имаме тази воля, за да доведем именно реформата докрай. За да може да се въведе вторият стълб на здравната система. Да можем да убедим хората, че третият стълб, който е самостоятелното самоосигуряване, също трябва да го разберат.

Водещ:  Много са разнопосочни мненията. Особено към важни теми като здравеопазването, вярвате ли обаче, че все още съществува потенциалът за това увличане на електората след СДС, каквото е имало преди 29 години?

Костадин Костадинов:  Ех, разбира се, ако не вярвах, нямаше да се занимавам с политика. Истината е, че потенциалът на СДС поне според мен лично и поне в Югозападния район, който представлявам, съвсем не е толкова малък, колкото се представя. Това, че някакви кресливи хора говорят разни неща, не значи, че то е истина. Нашите структури в целия Югозапад са съвсем истински, съвсем реални. Нашите успехи и в Кюстендилска област, откъдето съм аз, и в Благоевград, и София област, и в Перник не могат да бъдат отречени. Трябва обаче малко повече вяра, малко повече работа, малко повече мероприятия, за да може отново хората да ни повярват и да довършим започнатото.

Водещ:  Може би трябва да напомним на нашите слушатели, че вие сте един от новоизбраните членове на партията, като такъв какви ще са вашите приоритети за работа занапред?

Костадин Костадинов:  Моите основни приоритети са в две посоки. Първата посока е по отношение на предстоящите европейски избори и това, което ни предстои след тях. На фона на мощната националистическа вълна, която залива Европа. Общото, което свързва всички тези националистически партии, партии на регионите и т.н., е негативизмът към България и Румъния. И това нещо е предпоставка за твърде негативни явления, които могат да се случат в България, както и кохезионната политика за следващия програмен период. Така че подготовката и доброто представяне на демократичните партии, на десните партии на европейските избори е много важно за България, не толкова за ЕС. Това, което е приоритет по отношение на работата ми в Националния изпълнителен съвет, е именно да върна вярата, да дадем онази искрица, да дадем онзи импулс на демократичните хора, че нас ни има, че сме тук, че сме отбор, че сме все по-добри и все по-силни. Ще работя постоянно за това и както казах и на хората, които ми повярваха, ако в рамките на една година не успея да се справя, няма да чакам да ме сменят, сам ще си тръгна. За да може да дойде по-добър от мен. И ако позволите две думи в тази връзка, много силно и много добро впечатление прави последните месеци, които се случват в СДС, смяната на старото ръководство, което за разлика от всички останали си тръгна, без да прави скандали, без да вдига пушилки, без да хвърли камък. Прави ми добро впечатление работата на сегашния председател г-н Христов, с неговия опонент д-р Койчев, който е председател на Софийската организация, работят в тандем. Дори в нашия Югозападен район с човека, който беше мой опонент, ние поддържаме много добри отношения. СДС е отбор и ще бъде отбор. Това, което е мога да обещая на нашите хора.

Водещ:  Европейският вот безспорно е едно сериозно предизвикателство, ще последва обаче още едно такова, в рамките на местните избори. Всички политически формации ще се борят за най-добър резултат. Можем ли обаче да прогнозираме за какво ще гласуват избирателите, или иначе казано, кои са основните проблеми, които гражданите в родните населени места извеждат?

Костадин Костадинов: Местните избори според мен са твърде далече. Най-важното, за което и аз ще работя най-много, е за децентрализацията. Твърде е централизирана цялата финансова система на държавата, твърде много пари отиват в централната власт и след това се преразпределят от нея по неясни принципи. Парите, събрани от хората по региони, не се връщат пропорционално в тези региони. Аз не искам някой да бъде ощетен или да вземе по-малко, но нека има някакъв ясен и точен алгоритъм, нека малко повече държавата ограничи своите разходи, да ги прехвърли към общините.

Водещ:  Децентрализацията обаче е въпрос широко дискутиран през последните не една и две години. Каква е гаранцията, че можем да очакваме действително скорошно прилагане на тези идеи, които в повечето райони има?

Костадин Костадинов: Това е огромният проблем, с който се сблъскваме и който направи Прехода толкова мъчителен. Ние трябва ясно да поставим приоритетите. Сега това е едно клише, което напоследък се използва все по-често и все повече от левите сили, но ние, СДС, поставихме рамката, поставихме релсите, по които да се движи страната. Всичко, което направено в България в момента, цялата държавна система и цялата държавна машина беше направена за периода 1997-2001. Това, че някой не знае да управлява влака, не сме виновни ние. За съжаление ние платихме цената, ние, имам предвид СДС и демократите, платихме цената за тези тежки реформи. И впоследствие някой заблуди хората, че може да не се работи, че видите ли, може и по-лесно да бъде и т.н. Сега отново ние сме хората, които можем да помогнем. Не е необходимо да търсим революционни кой знае какви насоки. То всичко е разписано. Въпросът е да си научим урока, както политиците, както гражданите, така и всеки от когото зависи.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Звуков файл на: http://focus-radio.net/%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%bc%d0%b5-%d1%80/


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС: СДС не приема за справ...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 14.11.2019

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр....

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 14.11.2019

СДС към БЛС: Не бъркайте в ...

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено с...

thumb 12.11.2019

Румен Христов: Отново предл...

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от ...

thumb 12.11.2019

Антон Койчев: Не може да си...

Изказване на зам.-председателя на групата на ГЕРБ и СДС на тържеств...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...

thumb 08.11.2019

Участие на Румен Христов в БТВ

9 ноември, събота, 9 часа