thumb

Поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия

Вашият избор беше логичен и необходим, защото сте ярък представител на партията, спечелила евроизборите – ЕНП

thumb

СДС: Надяваме се и призоваваме правителството да удържи обещанието си да няма увеличение на данъците.

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на данъците и дори облагане на гражданите с нови

thumb

Румен Христов: София няма как да бъде спечелена от БСП!

Участието на председателя на СДС в "Опорни хора"

Дончо Златев: Консенсус за промяна в Конституцията ще извоюва достойния и европейски живот за българските граждани

30.01.2019

Водещ: Г-н Златев, предложенията на СДС касаят основни институции- Министерски съвет и президентската такава. Как са устроени взаимодействията между тях към днешна дата и в каква посока са необходими промени?

Дончо Златев: Предложенията на СДС, смея да кажа, не са нови. Тази наша визия за разпределението на властите имаме още дори от Великото Народно събрание, след това 2002 година отново говорим за част от предложенията, които и сега отново повдигаме за обществено обсъждане. Смятаме, че промените в Конституцията трябва да бъдат широко обсъждани и мнозинството от българските граждани да бъдат наясно какво всъщност искаме да променим в системата, за да може да се прекрати този модел. Виждаме постоянно многохилядни протести от гражданите. В крайна сметка политиците сме призвани да се вслушваме в гласа на хората, да чуваме тяхното мнение и да дадем най-доброто решение на тези проблеми. Относно президентската институция и Народното събрание, ние смятаме, че е недопустимо държавният глава, като най-мажоритарно избраната личност в политиката, за който гласува целият български народ, да продължи да съществува в тази си форма като институция. Защото вие знаете колко малко правомощия всъщност има самият президент. Смятаме, че най-доброто нещо, което предлагаме от СДС – президентът да се избира от Народното събрание с две трети, от двете камери. Това също е наше предложение – парламентът да бъде разделен на две камери и да бъде намален броят на депутатите. По този начин отново ще се запази функцията пред институцията „държавен глава“, една по-представителна институция от типа както е в почти всички европейски държави. Смятаме, че това е най-доброто. Разбира се, ще има и противници, на които ние риторично задаваме въпроса – или трябва президентът да бъде избиран от Народното събрание, според нас, или ако ще се избира пряко от всички граждани, да се увеличават правомощията. В СДС се обединяваме по-скоро около това президентът да бъде по-представителна фигура в политиката, която да се избира от Народното събрание. Смятаме, че две трети е достатъчна бариера за тази позиция да се избират наистина доказани хора и личности, които да имат обществено доверие. Същото важи и за позицията на главен прокурор, в нашето предложение и за това заговорихме – да се избира отново с две трети от двете камери на Народното събрание. Също това би било едно от важните условия, за да мине която и да е кандидатура, наистина той ще бъде безспорен авторитет, който хората и политиците одобряват, най-малкото.

Водещ: Относно президентската институция, какви допълнителни функции биха могли да бъдат делегирани на държавния глава?

Дончо Златев: Визията на СДС е по-скоро не да задава допълнителни правомощия на президента, функциите, които и до момента притежава, нека да ги запази. Но според нас е излишно да влагаме целия този ресурс – да се правят избори, в които целият български народ да гласува за фигура, която така или иначе ще бъде по-скоро протоколна, отколкото изпълнителна. Иначе, от гледна точка на изпълнителни правомощия, това вече е въпрос на дебат, който може да се води. Виждането на СДС по-скоро е за тотално прехвърляне на президентската институция под шапката на парламента.

Водещ: Смятате ли, че към днешна дата този пряк избор на президента всъщност създава едни илюзии, че той може би има повече власт, която обществото му влага, а всъщност не е така?

Дончо Златев: Абсолютно. Смятам, че се създава усещането у хората, че след като целият български народ е избрал президента, той трябва да е лекарството за всяка болест. За съжаление виждаме в последните 30 години, че не винаги от президента зависи нещо кой знае колко много, като изключим някои случаи. Давам за пример президента на СДС господин Петър Стоянов, който беше държавен глава в едно много важно за България време – време на криза, когато наистина благодарение на неговото лидерство и на неговата визия за развитие на България, успяхме в служебните кабинети, които той състави, да поемем пътя на европейската интеграция. Аз смятам, че тези времена малко или много вече са отминали и към днешна дата много трудно един президент би могъл да бъде натоварен с някакъв по-тежък смисъл от това да бъде представителното лице на България пред Европа и света. Разбира се, да има глас, както и законодателни инициативи, но в моментната ситуация създаваме един парадокс – най-мажоритарно избраният политик всъщност няма кой знае какви правомощия. Виждате и президентското вето – новият държавен глава Румен Радев доста активно се опитва чрез вето да печели обществени симпатии, но две гласувания в парламента и ветото се отхвърля. Това, смея да кажа, че обезсмисля този тип функция. Нека българският президент осъществява контрол, но е важно да преосмислим фигурата на президента. Това е позицията на СДС, това е нещо, което ние казахме с тези точки, които предложихме миналата седмица.

Водещ: Следвайки линията на паралел, за този двугодишен период, откакто Радев е на поста, видяхме един доста по-различен тон на диалог между президент и правителство. Не е ли обаче по-добре за българския избирател всъщност да има динамика в тези отношения, някаква диалогичност, дори тя да бъде не винаги в един и същи тон зададена?

Дончо Златев: Категорично, да. Именно затова са направени нашите предложения, част от които за това да има разминаване в мандатите между Горната и Долната камера. По този начин ще се гарантира, че нагласите на хората ще бъдат по-силно изразени през избори. Мога да го дам като пример и ситуацията в момента в САЩ. Виждате на последните избори републиканците загубиха, Мич Макконъл сега стана лидер на мнозинството в Долната камара. Виждате, че по този начин, две години след управлението на Доналд Тръмп, като си даваме сметка, че САЩ е водеща световна сила, ето при тях как се отразява разминаването в мандатите на Горната и Долната камара, така, както да речем по български модел ние го предлагаме. Така че смятам, че това би било една достатъчна динамика, която да позволи по-ярка възможност на гражданите в моментни ситуации да отразяват своята нагласа към управляващите, разбира се и към опозицията. По този начин смятам, че и самите народни избраници, и в министерствата, и в Народното събрание, ще имат по-голяма отговорност към това какво правят. Знаете, когато идват избори, всеки политик повече се мотивира, за съжаление основно преди избори, да работи повече. И когато тези избори са по-начесто и има няколко контроли, примерно избори за Горна камара, след това избори за Долна камара, европейски избори, тогава и политиците ще бъдат длъжни повече да се вслушват в гласа на хората.

Водещ: Освен този аспект, има ли други моменти, в които основният държавен закон – Конституцията, ви се вижда недостатъчно добре изпипан към днешна дата?

Дончо Златев: Също така от СДС предложихме точно по тема на Конституцията, като се свика Велико Народно събрание за промени в настоящата Конституция, същото да бъде премахнато като институция – Велико Народно събрание. Ние смятаме, че само по себе си Великото Народно събрание трябва да отразява кардинални промени в обществото, в обществено-политическия строй, както да речем от тоталитаризъм към демокрация. Смятаме, че може да се заложат много други механизми за промяна на Конституцията, от това просто да се свика Велико Народно събрание. Абсолютно същия пример пак ще дам със САЩ, където виждате – Конституцията е от ужасно много време и те нямат нужда от такъв специален орган. Ние го мислехме и хипотетично може да се говори за три четвърти, да речем, от двете камери на парламента, които да могат да правят промени в Конституцията, абсолютно достатъчно голям брой народни представители, трябва да има между политическите сили, за да се правят каквито и да е промени в Конституцията. Но смятаме, че е безсмислено да продължи съществуването на тази институция като Велико Народно събрание. Други предложения бяха свързани с реформата в съдебната система. Ние сме категорични, че трябва да работим в посока за бърз и справедлив съдебен процес. Виждате, скоро излезе информация в една от националните медии – над милион и 800 хиляди лева плаща държавата за голяма част от знаковите арести, само преди 7-8 години, които бяха, помните ги, всичките със знакови имена – „Медузите“, „Октопод“ и т.н., което показва, че имаме сериозен проблем в правосъдната ни система. Започваме дела, които се оказва после, че липсват доказателства и т.н. Презумпцията за невинност е потъпкана почти във всички такива големи дела и след това държавата плаща, българският данъкоплатец вади от джоба си милион и 800 хиляди да заплати в Европейския съд за правата на човека. Което е абсурдно. Трябва да се помисли в тази посока какви реформи конкретно трябва да се направят. Нека да има обществено обсъждане. Нека специалистите, които са в сферата на съдебната система, да дадат своите предложения и най-накрая да излезем от този затворен кръг в последните 30 годни, в който правосъдната система е една от системите с най-ниско доверие в обществото. Аз смятам, че ако искаме да се развиваме като демократична държава, основният стожер на нашия общественополитически живот трябва да бъде правосъдието. Затова наистина са необходими кардинални мерки в тази посока.

Водещ: Можем да направим, доколкото разбирам, следния извод – че промените, които СДС предлага, всъщност ще улеснят българския политически процес и обществения такъв, в крайна сметка ще има отражение и за родния данъкоплатец.

Дончо Златев: Абсолютно. Само да допълня, последната точка, която предложихме, беше за честен изборен процес. Виждате само последните седмици няколко предложения, които в последния момент се вкарват, които на практика обезсмислят преференциалния вот. Изобщо разбрахме, че няма да се стигне до електронно гласуване. Машинното гласуване също така даде назад в обещанията, които уж трябваше да се случат. Тоест основните неща, които хората ги вълнуват. Правосъдие, честни избори, достоен живот, развитие на икономиката в бързи темпове. Икономика, в която да не се пречи на инвеститорите чрез огромните регулационни стандарти, които държавата налага. Това са основните неща, които смятаме, че хората ги вълнуват и които ще се отразят на живота на българските граждани. Смятам, че наистина е дошло време да се постигне един национален консенсус за промяна на Конституцията точно в тези насоки и да се опитаме 30 години след промените вече имаме демокрация, сега е моментът да извоюваме и достойния и европейския живот на гражданите. Това е визията на СДС за развитие на страната.

Водещ: В духа на изборната години, която ни очаква, вече проследихме ГЕРБ, БСП проведоха своите срещи. Във връзка с проведените събрания на ГЕРБ, на БСП дали се усети една самокритичност, каквато, разбира се, е необходима за печелене на доверието на избирателя?

Дончо Златев: Според мен при големите партии смея да кажа, че не забелязах, поне лично аз, никаква самокритичност. Напротив, една парадна и показна реторика видяхме и от управляващи, и от опозиция, които са в много тежко състояние. Безспорно доверието и към двете формации пада. Без значение от социологическите проучвания, аз смятам, че най-голям показател за това, че доверието и към двете партии пада, е броят на негласуващите, който се увеличава като процент. За мен е нелогично, ако всичко е прекрасно и всичко е цветя и рози, между 40-50 % от хората заявяват, че не искат да гласуват на следващите избори. Както и обратното, ако виждат в опозицията една стабилна, сериозна опозиция, която може да промени статуквото, така да го наречем, този процент също ще се смалява и хората, които са негласуващи по принцип, ще се преливат в опозицията. Виждаме, че нито при едните, нито при другите това се случва. И това е разбираемо. Все пак БСП носи тежкото наследство, както премиерът Борисов каза, това беше единственото му правилно според мен изказване- “С доказано провалени политици, които са участвали не в една и две български икономически и национални кризи и катастрофи, успяват все пак да запазят второто място”. Това е доста притеснително, поне за нас като представители на авентичната десница, чийто основен политически опонент все пак е БСП. От друга страна, и при управляващите виждаме ГЕРБ предприемат радикални мерки от гледна точка на политиката по места, обръща се вече много повече внимание на кметовете, на общинските съветници. Знаете, всеки един скандал се яхва от опозицията и това е удар по имиджа и на правителството. Ще бъде много интересно с наближаването на европейските избори, виждаме и скандалите в коалицията на Обединените патриоти, може би там ще има преконфигуриране да кажем на коалиционната им политика и на коалиционния им състав, но това е нещо, което тепърва ще наблюдаваме. Ние от СДС се готвим за изборите, защото виждаме, че единствената алтернатива смислена може да дойде само от автентичната десница.

Водещ: Чухме обаче една ясна категоричност от БСП, че има алтернатива на ГЕРБ и тя е единствено в лицето на левицата. Как от СДС ще успеете да убедите електората, че алтернатива има и тя може да бъде намерена от страна на Съюза на демократичните сили например?

Дончо Златев: Най-малкото нормално е БСП да говори така. Тук идва и ролята на СДС като партия, превела страната ни през прехода и провела демократичните промени в България, да напомни, че БСП на много пъти се е заявявала като алтернатива на управлението и помним всеки един от тези пъти как е приключвал с криза, с много проблеми. Дори последния път, когато управляваше Тройната коалиция, както и правителството на Орешарски си спомняме с многото протести. Но да речем, при Тройната коалиция те успяха да берат плодовете на положителната политика, която правителството на ОДС всъщност започна. Евроинтеграцията ни, членството в НАТО и ЕС. Но иначе винаги управление на БСП винаги е съпътствана с политическа и икономическа криза. Ние това трябва да го помним и да го напомняме на нашите избиратели и на българските граждани. Защото едно е какво обещаваш преди избори, друго е какво изпълняваш след това. А пък Българската социалистическа партия се е доказала като партия не на промяната, а на статуквото.

Водещ: На фона на тази парадна реторика, която наблюдаваме, които са посланията, които ще се окажат печеливши през тази година?

Дончо Златев: Да се надяваме, че печелившите послания ще са посланията, които в крайна сметка след това ще намерят и своята реализация и в Европейския парламент, и в местната политика. Вярвам, че 2019 г. ще бъде преломна за нашето общество, защото виждаме, дошъл е моментът за някаква по-кардинална промяна в модела на управление на страната. Може би този модел вече се е изчерпал и има нужда да се направи някаква промяна. Дали през промяна на Конституцията, дали през нови избори. Също така очакваме и че ще има предсрочни парламентарни избори, които също само ще затвърдят усещането и пулса на обществото, че има нужда от промяна. За да се подготвим за тези избори, аз смятам, че всички политически партии отсега трябва да си дадат ясна сметка какви са очакванията, какво искат хората и какво всъщност в момента правим като политически сили. Смея да твърдя, че липсата на автентичната десница в Народното събрание оказва своето влияние. Виждаме последните законопроекти, които бяха внесени, с тайните арести, с отнемането на имущество на хора, които още не са осъдени, с омаловажаването на преференциалния вот. Така че, има нужда партии като СДС да бъдат в парламента и ние ще направим всичко възможно да бъдем готови и за европейските избори, и за местните избори, и за предстоящите предсрочни парламентарни, които ние смятаме, че ще има през 2019 г.

Водещ: Да, това беше мнението, което и президентът заяви ясно. Този обаче предсрочен евентуален вот, казвате ще затвърди настроенията в обществото, няма ли обаче и да затрудни обществото, ако станем свидетели на една изборна година с три различни вота в нея?

Дончо Златев: Моето мнение е, че по всяка вероятност, ако има предсрочни парламентарни избори, те ще бъдат две в едно с местните избори, така че не мисля, че би имало проблем за това. Много е важен и самият резултат на европейските избори. Смятам, че той ще бъде лакмусът за настроението в обществото. Спомняме си правителството на Орешарски падна точно след едни европейски избори, на които се видя, че управляващата коалиция между БСП и ДПС всъщност не можа не просто да затвърди гласовете си, показа се отново в доста по-слаба кондиция. Оттам тръгна разпадът на самото правителство на Орешарски. Мисля си, особено и с оглед на случващото в Обединените патриоти, че е възможен подобен процес и след европейските избори. Това, разбира се, предстои да видим. Партиите сме в момента в преговори, виждате, и от едната, и от другата страна. Говори се още на етап подредба на листи за кандидати за европейски депутати. Така че много е рано още да се направят някакви по-точни прогнози какво ще се случи на Европейските избори. От друга страна, за президента е нормално да иска предсрочни избори, защото знаем, в крайна сметка има ли предсрочни избори, то и сигурно ще има служебно правителство и по този начин може би, може би, ще се даде старт и на новия политически проект на Румен Радев, за който се говори вече от доста време. Но това смятам, че поне нас от десницата не толкова, че не ни засяга, но имаме други приоритети. Трябва да направим всичко възможно в Европейския парламент да има представител на истинската десница, на консервативната десница, който да отстоява приоритетите на българските десни хора.

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%be-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%81%d1%83%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0/

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВАИ


Още по темата

thumb 16.07.2019

Поздравителен адрес до пред...

Вашият избор беше логичен и необходим, защото сте ярък представител...

thumb 16.07.2019

СДС: Надяваме се и призовав...

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на...

thumb 14.07.2019

Румен Христов: София няма к...

Участието на председателя на СДС в "Опорни хора"

thumb 13.07.2019

Участие на Румен Христов в ...

Събота, 19.30 часа

thumb 11.07.2019

СДС: Бизнесът не трябва да ...

Lместо дерегулация, трябва да има справедлива регулация – консумато...

thumb 10.07.2019

Дончо Златев: Да се поправя...

От години СДС подкрепя идеята за въвеждането на машинно и електронн...

thumb 10.07.2019

Румен Христов: Добро предст...

Европа има нужда от дясно управление, България има нужда от дясно у...

thumb 09.07.2019

Участие на Румен Христов в ...

9 юли, вторник , 17 часа

thumb 07.07.2019

Румен Христов: Субсидия от ...

Партиите, които не влязат в парламента, не трябва да бъдат лишавани...

thumb 07.07.2019

Александър Йорданов: Ще има...

Бяхме свидетели на засилване на ролята на държавните лидери от една...