Дончо Златев: СДС сме за дясно обединение, но сме готови и да се явим сами на Евровота

11.02.2019

Три са възможните варианти за явяване на СДС на предстоящите европейски избори. Именно бъдещите действия на партията са били обект на разискване на проведения този петък Национален съвет. Самостоятелно явяване, участие в дясноцентристка коалиция или присъединяване към патриотично-консервативно обединение. Това са трите възможности пред най-старата демократична партия у нас, които членовете на ръководния орган на формацията са разгледали обстойно.

„СДС продължава да бъде за обединение на демократичната общност, но все по-голям брой от членовете на Националния съвет заявяват своето желание за самостоятелно явяване на европейските избори.“ Това заяви за „Старозагорски новини“ Дончо Златев – член на НИС на СДС и регионален представител в Югоизточен регион. Златев, който е и бивш член на Областния съвет на „сините“ в Стара Загора, уточни още, че на срещата се е прокраднала и идеята партията да работи за обединението на всички членове на Европейската народна партия за явяването в една обща листа в България. Предложението обаче не намерило място в същинската дискусия, тъй като членовете на ръководния орган посочили, че ГЕРБ има установена практика за самостоятелно явяване на избори. Всички участници в дискусията категорично застанали зад позицията, че СДС няма да влезе в обединение, в което ще му бъде отредена роля на резервен играч. „Това трябва да бъде ясно на всички наши бивши и бъдещи партньори. Ние няма да влизаме в безпринципни коалиции. Десният човек у нас търси ценностно обединение, което предлага конкретни политики за справяне с ежедневните проблеми, а не поредната сделка за места в листите“, подчерта Дончо Златев.

Членовете на Националния съвет на СДС са ангажирали председателя на партията Румен Христов да стартира преговори с потенциални партньори за евровота. Първата възможна опция е ДСБ, които обаче са част от обединението „Демократична България“. В тази връзка Дончо Златев посочи, че силните фигури в партията на ген. Атанасов са заявили готовност за сътрудничество, но от коалиционните им партньори, „ДА България“ и „Зелените“, подхождали по-резервирано. „СДС подкрепя обособяването на коалиция, която да защитава и представлява десните формации. Ние обаче мислим и върху възможността подобно обединение да не бъде постигнато. Ето защо заявяваме категорично, че сме готови да се явим самостоятелно и да представим кандидати за европейския парламент“, уточни Златев. Той припомни, че именно СДС е създало основите на европейското бъдеще на България, което по думите му давало нужното самочувствие на членовете на партията, че могат да се преборят за гласа на десния избирател. Дончо Златев все пак уточни, че самостоятелното явяване се разглежда като последна възможност пред формацията.

Живко ИВАНОВ, "Старозагорски новини"

 
 

Още по темата

thumb 16.06.2019

Участие на Румен Христов в ...

16 юни, 18.30 часа

thumb 13.06.2019

Румен Христов: В България т...

Имаме решение на Националния съвет, което дава автономия за решение...

thumb 12.06.2019

Александър Йорданов: Българ...

Аз съм категоричен противник на реализацията на проекта АЕЦ „Белене“

thumb 12.06.2019

Участие на Румен Христов в ...

Четвъртък, 13 юни, от 8.00 часа

thumb 11.06.2019

Участие на Александър Йорда...

11 юни, от 18 часа

thumb 10.06.2019

Крие ли рискове АЕЦ "Белене...

Категоричен противник съм на строежа на АЕЦ „Белене” – без значение...

thumb 10.06.2019

Участието на Румен Христов ...

Запис на предаването

thumb 10.06.2019

Илия Лазаров във "Всичко к...

Запис на участието

thumb 07.06.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 юни от 17.15 часа

thumb 06.06.2019

Илия Лазаров: Партията даде...

Има една потребност от възвръщане на емоцията на прехода, на ценнос...