thumb

Не бива да се изкушаваме от мисълта, че победата ни е сигурна - всеки глас е важен! На 26 май, с номер 12!

С номер 12 спираме министри на Жан Виденов, довели България до национална катастрофа, агенти на ДС и техните деца да...

thumb

Честит празник на духовността!

Днес празнуваме 24 май - ден на нашата просвета, култура и писменост!

thumb

Румен Христов в Смолян изрази увереност в успеха на изборите

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

Илия Лазаров: Привържениците на СДС са достатъчно много, за да наклонят везните към този, с когото се коалираме

22.02.2019

Илия Лазаров, главен секретар на Съюза на демократичните сили, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: На дневен ред отново се появи темата за третия пол – сега извадена с разпространена от Министерството на образованието и науката в училища програма на Европейската комисия SELFIE. В анкета от нея има 4 варианти за отговор на въпрос, в който трябва да посочат пола си: „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“. Чрез SELFIE трябва да се планира бъдещата дигитализация на българското образование, обаче съдържанието на въпросната анкета противоречи на българското законодателство. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата. По този повод от Съюза на демократичните сили излязоха с позиция, чрез която апелират  институциите и обществото да не допускат пълзящи опити за прокарването на Истанбулската конвенция през странични и задни входове. За повече яснота се обърнах към главния секретар на СДС Илия Лазаров. Добър вечер.

Илия Лазаров: Добър вечер.

Водещ: Защо смятате, че чрез програмата SELFIE се прокарва Истанбулската конвенция?

Илия Лазаров: Не толкова самата Истанбулска конвенция. Истанбулската конвенция беше един от опитите за прокарване между редовете на различни от традиционните полове мъж или жена, които са фиксирани и в нашата Конституция. Тоест чрез скрити параметри и скрити текстове да се вкарва  още от детска възраст обучението, че може да не са момчета или момичета, а могат да бъдат нещо различно. Ние знаем, че децата имат много развито чувство за хумор. Аз питах моята дъщеря – ако имаш такъв въпрос, какво би отговорила? Тя ми каза: марсианец. С чувство за хумор. Но не е хубаво да се карат децата да разсъждават на тази тема. Те израстват, те съзряват полово, осъзнават се. Ние не сме против различието, ние сме против да се насажда зорлем това нещо в обществото. И именно чрез такива тайни въпроси, които излизат накрая. Като се попълни тази анкета накрая, за да затвориш, ти се задава този въпрос. И ако не отговориш на този въпрос, не можеш да затвориш анкетата и не можеш да я финализираш. Това е тайното, непочтеното и нечестното, срещу което ние реагираме и това е нещото, което ние смятаме, че в Министерство на образованието са проспали.

Водещ: Господин Лазаров, вие задавате поредица въпроси на министър Красимир Вълчев. Аз откроих от тези въпроси следния: ако спазвате основния закон, питате вие, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него?

Илия Лазаров: Това е характерно не само за Министерство на образованието, това е характерно за много български институции. Те приемат за догма всичко, което произлиза от Европейската комисия или от различни европейски органи. В Европейския съюз има място за дискусия. Но понеже ние все още сме свикнали със Съветския съюз в нашите глави и не можем да се отървем от идеята за големия брат, който ни казва какво да правим, и не можем да осъзнаем, че това общество, наречено ЕС, е съвсем различно. Никой не ни казва – ние сме част от него и ние можем да имаме своята активна позиция да оспорваме някои неща, да не ги прилагаме на  дискусия, да влияем на решенията в Европейския съюз, а не даскалът да ни казва какво да правим, или големият батко, както искате го наречете. Това е един много тежък комплекс, който е вроден при нас, на големия батко. Може би това идва от времето, когато сме били под турско робство, може би идва от други неща, но ние трябва да се отървем от този комплекс, ако искаме да бъдем пълноценни европейски граждани, равни с всички останали.

Водещ: СДС първи излезе и с позиция срещу Истанбулската конвенция. Откъде е тази чувствителност у вас?

Илия Лазаров: Ние сме против не самата конвенция като такава, а против текстовете в конвенцията, които вкарват в една много благородна кауза, каквато е защитата срещу домашното насилие, особено на жените, защото в повечето случаи жените са потърпевши, да се вкарват тайно такива моменти, които да налагат възпитанието на децата от ранна възраст, от училищна възраст, да им се прокарва, че са нещо нормално и редно различията в половия живот. Те са достатъчно грамотни децата в този информационен век сами да се информират, не е нужно да се вкарват такива скрити подмолни текстове. И точно заради това сме против тази конвенция, а не по принцип върху идеята срещу домашното насилие.

Водещ: Анкетата вече е проведена в 900 училища и никой, подчертавам, досега не е реагирал. Липсата на реакция сама по себе си не е ли също скандал?

Илия Лазаров: Това показва конформизъм. Някой го спуска от някъде и ние просто го изпълняваме.

Водещ: Няма учители, няма директори, няма кметове, няма родители – никой?

Илия Лазаров: Тези учители, тези директори, те не са будителите от Възраждането, които са имали активна позиция. Те чакат началникът да им каже. Не става така, това не е Европа. Това е тъжното. Ние трябва да възпитаваме гражданско мислене, гражданско общество, не учителят да ни казва кое е вярното. Учителят трябва да ни казва – имаш право да мислиш, това стои така, еди какво си стои иначе. Да култивираме хора мислещи, сериозни, със собствени позиции. Но това не става чрез такива трикове, които те правят де факто, вкарвайки в сериозна анкета, каквато е в случая, или в конвенция, каквато е за защитата срещу домашно насилие, такива скрити текстове. И то даже не в самата конвенция, а в разясненията в тълкувателната декларация.

Водещ: Господин Лазаров, прави впечатление, че чрез програмата SELFIE трябва да се планира бъдещата дигитализация на българското образование. Какво общо има дигитализацията на българското образование със сексуалната ориентация на учениците?

Илия Лазаров: Аз нищо общо не виждам, честно да ви призная. Предполагам, че и вие.

Водещ: И аз се запитах, защо трябва с половата ориентация да се затваря анкетата, за да се получи информация за бъдещата дигитализация. Не им виждам логиката.

Илия Лазаров: Тук големият скандал е, че в Министерство на образованието, респективно ако щете и през много директори, училища и т.н., това е минало и е минало безпроблемно. Това е убийственото, разбирате ли?

Водещ: Като говорим за скандали, използвам възможността, че сте наш гост, да ви попитам – как разчитате тези около Изборния кодекс?

Илия Лазаров: Честно да ви кажа, нямам сериозно обяснение. Сериозни хора са в парламента депутатите и правната комисия. Единствено мога да си го обясня чрез някакви партийни договорки и партийни ангажименти – аз на тебе, ти на мене. По друг начин не бих могъл да си го обясня. Иначе просто няма логика това, което се случва, от чисто законодателна гледна точка.

Водещ: Вие сте главен секретар на политическа партия. Имате ли яснота, как ще се проведат тези европейски избори, защото на този етап не се разбира?

Илия Лазаров: Едно от най-важните неща и едно от най-големите завоевания на тези европейските специално избори, които се провеждат в България вече няколко пъти, мисля, че два пъти се провеждат редовни, едно от големите завоевания на втория път беше, че се гласуваше преференциално и по време на това преференциално гласуване можеше включително и първият водач на листата да бъде изместен. Това е много силен мажоритарен елемент, не само мажоритарен, това дава голяма конкуренция вътре в самата листа, вътре в самата коалиция или в самите партии, дава много по-високо качество на изборите като такива. Защото веднъж имаме съревнованието между самите партии, втори път имаме съревнованието вътре в партията за по-качествения депутат. Някои казват, че имало купен вот и т.н. Да, факт е, не може да се измести тази тема. Това е съвсем друго. Но като цяло, особено в големите градове, това дава един много по-интелигентен избор и за този тип партии, каквато е СДС, това е много важно. Ние винаги сме държали на преференцията като такава.

Водещ: Вие излязохте и с позиция срещу високия праг за преференциите, но ето, че ГЕРБ даде заден ход и вече предлага, внесе нов проектозакон за връщане на старото положение. Въпросът е: как проектозаконът ще мине в пленарна зала. Какви са очакванията ви?

Илия Лазаров: Това си е проблем на мнозинството как ще се оправи от тази работа, честно да ви кажа. Но самият ГЕРБ чисто електорално е силно заинтересован от такъв вот, преференциален. И мисля, че на последните, специално парламентарните избори, благодарение на този преференциален вот с този нормален праг, не казвам нисък или висок, казвам, че е нормален, след като може да се пренареди листата, те постигнаха по-висок резултат, отколкото им даваха социологическите агенции, именно заради това съревнование, заради тази страст, която имаше по време на изборите. Когато има съревнование, когато има страст, когато има надпревара на идеи, надпревара на личности, има по-голяма ангажираност, има и  по-голям брой гласуващи и се получават по-различни от конформистките резултати, които се очакват.

Водещ: Това, което казвате, ме подсеща за въпроса – докъде стигнаха разговорите за коалиционни партньори?

Илия Лазаров: СДС е в много добра позиция в момента. Ние разполагаме със собствени избиратели, привърженици. И нашите привърженици са силно идеологизирани, идейни, през годините са доказани верни привърженици на СДС. Може да не са много, но са  достатъчно много, за да наклонят везните на този, с който се коалираме, разбирайте, да има плюс един депутат. Защото някои са на нула, с нашите гласове стават плюс един. Други имат няколко, борят се за още един, нашите гласове дават плюс един. За нас е много важно първо, системните партии на тези европейски избори, тоест партиите, които са за Европейския съюз, независимо от различията – дали са за федералистка Европа или Европа на нациите и народите, системните партии в Европа да имат мнозинство. А в България, бих казал, да вземат всичките възможни депутати. Имаме 17 депутата. Няма значение дали са леви или десни тези партии. Това е първата битка на тези избори. Втората битка, вече нашата битка, колкото се може повече депутати да има ЕНП, която е европейската християндемократическа дясноцентристка партия, в която ние членуваме, и това ни е на нас водещото. В този смисъл ние сме близки да кажем с ДСБ, които са членове на Европейската народна партия, имаме досега евродепутат, избран с активната подкрепа на СДС – Светослав Малинов, ние нямаме повод да сме недоволни от неговото представителство в Европейския парламент. Имаме евродепутати в Европейската народна партия, от ГЕРБ избрани, които също се представят много добре като европейски депутати и спазват посоката и нашите разбирания за европейска политика. Така че ние сме отворени за такива разговори. Няма да скрия, че председателят е водил разговори с представители на Демократична България, където ДСБ участва. Очакваме от тях предложение. Естествено не разглеждаме като фикс идея това нещо. Имаме разговори с патриотични организации от патриотичния български спектър, имахме предложение от партия „Воля“ на Веселин Марешки, даже то беше първото, писмено беше. Може да водим разговори, стига да го пожелаят, те са големите, с ГЕРБ. Така че сме отворени за всякакви разговори, но твърдо се водим от идеята, че първото най-важно нещо е системните партии от Европа, а те са: в десния спектър консерваторите, ЕНП и либералите, в левия спектър са ПЕС, където ние нямаме претенции никакви естествено за каквито и да е разговори и коалиции – но системните партии да получат по възможност всички депутати от България, защото битката е за бъдещето на Европа. А второто нещо, за което се борим, е по възможност максимален брой депутати да са в редовете на ЕНП.

Водещ: И тъй като вашата кауза за поддържане на семейството на ЕНП в Европейския парламент е важна, имате ли впечатление, че тя се споделя и от другите партии от това семейство, с които вие сте водили разговори?

Илия Лазаров: Имате предвид за „Демократична България“?

Водещ: Да, и „Демократична България“.

Илия Лазаров: „Демократична България“ е сложна коалиция, в която ДСБ представлява дясноцентристкия спектър. „Да, България“ е в процес на определяне, няма нищо лошо, тя е сравнително нова партия, но в нея имаме и „Зелените“, които по дефиниция в Европа са навсякъде в левия спектър, но в крайна сметка това са системни партии европейски. „Зелените“ бяха в коалиция в Германия със социалдемократите по времето на Шрьодер и управляваха. Помните го Йошка Фишер, беше министър на външните работи от „Зелените“ в рамките на германското федерално правителство. Така че това са системни партии, това са не деструктивни партии от гледна точка на Европа.

Водещ: Ако една обща листа на голямата извърпарламентарна десница бъде съставена, къде ще отидат впоследствие отделните евродепутати – към кои политически семейства в Европарламената?

Илия Лазаров: Това, по което дотук са водени разговори и за което ние ще се борим, ако отидем в такава коалиция, казвам ако отидем, защото не е сигурно, че ще отидем, е да влезе депутат, който да представлява десницата в тази коалиция, той да влезе в Европейския парламент, както предишния път, в интерес на истината там нямаше драма за ЕНП, но Светослав Малинов беше избран преференциално предимно и най-вече с гласовете на СДС. Той беше втори и стана първи в листата, да не забравяме това нещо. Така че това е една от причините ние да държим на преференциите, защото сме показали, че те имат значение.

Водещ: Господин Лазаров, вие казахте, че бихте приели и покана за разговор от ГЕРБ. Такава отправяна ли ви е, очаквате ли?

Илия Лазаров: Няма отправена такава покана. Не се натискаме, не очакваме, но ние няма да откажем такива разговори, защото това е в рамките на нашето европейско политическо семейство.

Водещ: Да, може би не за обща листа или за общо явяване, а може би за бъдещо взаимодействие?

Илия Лазаров: ГЕРБ са управляваща партия, имат прекалено много проблеми. Нека те да си решават проблемите и дали имат нужда от нас и дали гласовете на нашите симпатизанти и гласоподаватели са важни за тях. Това не е наша работа да мислим от гледна точка на тях.

Водещ: А от ваша гледна точка е подадена ръка.

Илия Лазаров: Ние сме длъжни в рамките на ЕНП да сме широко отворени и широко скроени, и по принцип в рамките на това, което се наричат системните партии, проевропейските партии в България, да можем да гледаме по-широко на нещата, защото тази битка е битката за бъдещето на Европа. Много малко хора си спомнят, какво беше България преди около 20-тина години, когато нещата бяха много зле икономически. И ако сравним тогавашния живот на българина спрямо сегашния живот, ние сме свикнали на много хубави неща, които тогава просто дори не можехме да си мечтаем. Така че Европа ни даде много, ние постигнахме много в Европа. Нормално е да сме недоволни и да искаме още. Но трябва да се стремим чрез нашето активно участие в Европа, а не йесменското – съгласявайки се с всичко, да постигаме по-добри резултати.

Цоня Събчева

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d1%81%d0%b0/


Още по темата

thumb 24.05.2019

Не бива да се изкушаваме от...

С номер 12 спираме министри на Жан Виденов, довели България до нац...

thumb 24.05.2019

Честит празник на духовността!

Днес празнуваме 24 май - ден на нашата просвета, култура и писменост!

thumb 23.05.2019

Александър Йорданов в Димит...

Голямо зло ще се стовари върху България, ако БСП победи

thumb 23.05.2019

В навечерието на 24-ти май:...

Библиотеката се намира в залата на втория етаж в централата на СДС-...

thumb 23.05.2019

Румен Христов в Смолян изра...

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

thumb 23.05.2019

Участие на Антон Койчев в П...

Четвъртък, 23 май, 11 часа

thumb 22.05.2019

Илия Лазаров: Ако БСП спече...

Нека българите гласуват за правилните кандидати в листата на ГЕРБ и...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов във фин...

Когато става дума за корупцията, неизбежно ще трябва да говорим и з...

thumb 22.05.2019

Как можем да догоним средно...

Икономика, икономика и пак икономика, а не повече държава, както пр...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов: Национ...

"Не трябва да гледаме България и Европа с черни очила", за да има и...