thumb

Не бива да се изкушаваме от мисълта, че победата ни е сигурна - всеки глас е важен! На 26 май, с номер 12!

С номер 12 спираме министри на Жан Виденов, довели България до национална катастрофа, агенти на ДС и техните деца да...

thumb

Честит празник на духовността!

Днес празнуваме 24 май - ден на нашата просвета, култура и писменост!

thumb

Румен Христов в Смолян изрази увереност в успеха на изборите

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

Малина Златева: Равноправието между половете у нас привидно е налице, случаи на дискриминация обаче не липсват

14.03.2019

Един ден е отреден за отбелязване празника на жената по света, но въпреки това целият месец март си остава посветен на нежния пол. За жените в политиката, за стереотипите и обществените нагласи разговаряме с Малина Златева, областен председател на СДС-Пазарджик в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Госпожо Златева, според данни на Евростат от тази година значително по-висок от средния за целия ЕС е делът на жените в правителствения сектор у нас, през миналата година техният дял е близо 40 %. Можем ли да говорим за една положителна промяна и по-висок дял на жени, заемащи всъщност ръководни позиции у нас?

Малина Златева: Ако тази статистика е вярна, което напълно се доверявам, че е така, смятам, че това е добра тенденция. Представителството на жените в политиката у нас все още е твърде малко и това е една от възможностите на България, в които трябва да работи, за да може жените да имат по-голям дял в участието си в политиката. И не само в политиката, и като цяло в обществения живот. Смятам, че ние жените се справяме доста успешно със сложни ситуации, тъй като сме по-консенсусни и по-компромисни и може би и по-спокойни от мъжете. Мисля, че трябва да се формира и манталитет в обществото в тази посока. Тъй като все още не е изградено достатъчно доверие по отношение на това, че има наистина равноправност и основните критерии са качества и способности, а не пол.

Водещ: А как обаче се променя възприемането на жените лидери у нас през годините? За щастие днес можем да се похвалим с жени на министерски и на други важни държавни постове.

Малина Златева: Mисля, че доверието е все по-голямо в жените. Например СДС има един положителен пример в това отношение в годините назад.  Такъв пример е н моята съгражданка Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова, сега Нейнски. Те са постигнали много в политиката благодарение на собствените си качества. А техните постижения в политиката доведоха до много добри резултати за България. И това например е членството в ЕС. Същата тенденция в момента СДС продължава да поддържа, като тази практика в момента е участието на д-р Марияна Лазарова като зам.-председател на СДС. Също така има добро представителство на жените и в местната власт като общински съветници. Но има още какво да се желае. Така че смятам, че  доверието в жените все повече нараства.

Водещ: Днес знаем, много се говори по тази тема равнопоставеност, повече доверие в жените на ръководни позиции, как обаче се възприема една жена на подобна важна позиция преди едни 20-30 години? Тогава как стоят нещата, изобщо обсъждат ли се въпросите, които обсъждаме днес?

Малина Златева: Безспорно преди 20-30 години нещата са се приемали по съвсем  различен начин. Доверието в жените все повече нараства, въпреки че аз продължавам да смятам, че  все още има какво да се желае, тъй като сме свидетели и на това, че жените са в една степен са и дискриминирани. Факт например е, че те получават по-ниско възнаграждение спрямо мъжете. Прочетох на едно място, че то е около 16 % по-ниско. Друг факт е, че жените в политиката се изграждат по-бавно, кариерата им се развива по-бавно отколкото тази на мъжете. Така че има все още какво да се желае. Може би трябва да се поработи върху манталитета на българина в това отношение.

Водещ: Там ли се корени проблемът? Може би едни идеи, дошли от жена, ръководител на определена позиция, все още се възприема по-трудно?

Малина Златева: Може и там се корени като цяло проблемът. Също така важно е да се каже, че жената, нейното време се разпростира не само в една посока, в изграждане на кариера и в частност в политиката. Тя трябва да се справя с още много задължения, като немаловажното задължение да се грижи за децата и семейството си. Това донякъде я спъва в развитието й. Може би в тази посока трябва да се помисли, като се подпомагат активните жени. Държавата да подкрепя по някакъв начин жени, които са решили да правят кариера, и с различни стимули.

Водещ: Един много любопитен пример. Говорейки си за правата на жените, това безспорно е Саудитска Арабия. Винаги с възторг обществото там приема всякакви права, които се дават на жените. Миналата година знаем, получиха право и да шофират. Може би у нас, след като имаме подобни права, имаме право да гласуваме и други редица важни, извоювани през времето- позабравяме да мислим и за останалите такива. Пълно равноправие, по-високо възнаграждение?

Малина Златева: Ами да, привидно в модерна България равноправието е налице. Но не са малко случаите, по които жената е дискриминирана. Не са малко случаите и на домашно насилие спрямо нея и други такива негативни отношения. Така че това, което се случва в Саудитска Арабия, е хубаво, защото там наистина са напълно безправни. Жената трябва да продължава да се бори за своето равноправие и особено сега, като сме в месеца на жената, месец март, скоро мина и Международният ден на жената, който в България се приеме като един празник, без да е отчита. Независимо от официалния характер на този празник, първоначалният смисъл на отбелязването на този ден е подкрепата за равноправието на жените, в професионалния и в обществения им живот. И това може би трябва да бъде ден, в който да се припомнят тези неща.

Водещ: Готово ли е обществото ни за жена президент?

Малина Златева: Вероятно е готово, след като имаше кандидат-президент на предходните избори, и мисля, че е готово, за да се появи такава личност. Надявам се скоро да се появи.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

 Аудио на: http://focus-radio.net/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA-%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80/


Още по темата

thumb 24.05.2019

Не бива да се изкушаваме от...

С номер 12 спираме министри на Жан Виденов, довели България до нац...

thumb 24.05.2019

Честит празник на духовността!

Днес празнуваме 24 май - ден на нашата просвета, култура и писменост!

thumb 23.05.2019

Александър Йорданов в Димит...

Голямо зло ще се стовари върху България, ако БСП победи

thumb 23.05.2019

В навечерието на 24-ти май:...

Библиотеката се намира в залата на втория етаж в централата на СДС-...

thumb 23.05.2019

Румен Христов в Смолян изра...

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

thumb 23.05.2019

Участие на Антон Койчев в П...

Четвъртък, 23 май, 11 часа

thumb 22.05.2019

Илия Лазаров: Ако БСП спече...

Нека българите гласуват за правилните кандидати в листата на ГЕРБ и...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов във фин...

Когато става дума за корупцията, неизбежно ще трябва да говорим и з...

thumb 22.05.2019

Как можем да догоним средно...

Икономика, икономика и пак икономика, а не повече държава, както пр...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов: Национ...

"Не трябва да гледаме България и Европа с черни очила", за да има и...