thumb

Кольо Колев, лагерник от "Слънчев бряг": За истината хиляди пъти да знам, че ще умра – бих го направил

Аз просто съм дал клетва пред себе си, пред всичките тези хора, че докато съм жив, ще ходя на тези възпоменания.

Малина Златева: Равноправието между половете у нас привидно е налице, случаи на дискриминация обаче не липсват

14.03.2019

Един ден е отреден за отбелязване празника на жената по света, но въпреки това целият месец март си остава посветен на нежния пол. За жените в политиката, за стереотипите и обществените нагласи разговаряме с Малина Златева, областен председател на СДС-Пазарджик в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Госпожо Златева, според данни на Евростат от тази година значително по-висок от средния за целия ЕС е делът на жените в правителствения сектор у нас, през миналата година техният дял е близо 40 %. Можем ли да говорим за една положителна промяна и по-висок дял на жени, заемащи всъщност ръководни позиции у нас?

Малина Златева: Ако тази статистика е вярна, което напълно се доверявам, че е така, смятам, че това е добра тенденция. Представителството на жените в политиката у нас все още е твърде малко и това е една от възможностите на България, в които трябва да работи, за да може жените да имат по-голям дял в участието си в политиката. И не само в политиката, и като цяло в обществения живот. Смятам, че ние жените се справяме доста успешно със сложни ситуации, тъй като сме по-консенсусни и по-компромисни и може би и по-спокойни от мъжете. Мисля, че трябва да се формира и манталитет в обществото в тази посока. Тъй като все още не е изградено достатъчно доверие по отношение на това, че има наистина равноправност и основните критерии са качества и способности, а не пол.

Водещ: А как обаче се променя възприемането на жените лидери у нас през годините? За щастие днес можем да се похвалим с жени на министерски и на други важни държавни постове.

Малина Златева: Mисля, че доверието е все по-голямо в жените. Например СДС има един положителен пример в това отношение в годините назад.  Такъв пример е н моята съгражданка Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова, сега Нейнски. Те са постигнали много в политиката благодарение на собствените си качества. А техните постижения в политиката доведоха до много добри резултати за България. И това например е членството в ЕС. Същата тенденция в момента СДС продължава да поддържа, като тази практика в момента е участието на д-р Марияна Лазарова като зам.-председател на СДС. Също така има добро представителство на жените и в местната власт като общински съветници. Но има още какво да се желае. Така че смятам, че  доверието в жените все повече нараства.

Водещ: Днес знаем, много се говори по тази тема равнопоставеност, повече доверие в жените на ръководни позиции, как обаче се възприема една жена на подобна важна позиция преди едни 20-30 години? Тогава как стоят нещата, изобщо обсъждат ли се въпросите, които обсъждаме днес?

Малина Златева: Безспорно преди 20-30 години нещата са се приемали по съвсем  различен начин. Доверието в жените все повече нараства, въпреки че аз продължавам да смятам, че  все още има какво да се желае, тъй като сме свидетели и на това, че жените са в една степен са и дискриминирани. Факт например е, че те получават по-ниско възнаграждение спрямо мъжете. Прочетох на едно място, че то е около 16 % по-ниско. Друг факт е, че жените в политиката се изграждат по-бавно, кариерата им се развива по-бавно отколкото тази на мъжете. Така че има все още какво да се желае. Може би трябва да се поработи върху манталитета на българина в това отношение.

Водещ: Там ли се корени проблемът? Може би едни идеи, дошли от жена, ръководител на определена позиция, все още се възприема по-трудно?

Малина Златева: Може и там се корени като цяло проблемът. Също така важно е да се каже, че жената, нейното време се разпростира не само в една посока, в изграждане на кариера и в частност в политиката. Тя трябва да се справя с още много задължения, като немаловажното задължение да се грижи за децата и семейството си. Това донякъде я спъва в развитието й. Може би в тази посока трябва да се помисли, като се подпомагат активните жени. Държавата да подкрепя по някакъв начин жени, които са решили да правят кариера, и с различни стимули.

Водещ: Един много любопитен пример. Говорейки си за правата на жените, това безспорно е Саудитска Арабия. Винаги с възторг обществото там приема всякакви права, които се дават на жените. Миналата година знаем, получиха право и да шофират. Може би у нас, след като имаме подобни права, имаме право да гласуваме и други редица важни, извоювани през времето- позабравяме да мислим и за останалите такива. Пълно равноправие, по-високо възнаграждение?

Малина Златева: Ами да, привидно в модерна България равноправието е налице. Но не са малко случаите, по които жената е дискриминирана. Не са малко случаите и на домашно насилие спрямо нея и други такива негативни отношения. Така че това, което се случва в Саудитска Арабия, е хубаво, защото там наистина са напълно безправни. Жената трябва да продължава да се бори за своето равноправие и особено сега, като сме в месеца на жената, месец март, скоро мина и Международният ден на жената, който в България се приеме като един празник, без да е отчита. Независимо от официалния характер на този празник, първоначалният смисъл на отбелязването на този ден е подкрепата за равноправието на жените, в професионалния и в обществения им живот. И това може би трябва да бъде ден, в който да се припомнят тези неща.

Водещ: Готово ли е обществото ни за жена президент?

Малина Златева: Вероятно е готово, след като имаше кандидат-президент на предходните избори, и мисля, че е готово, за да се появи такава личност. Надявам се скоро да се появи.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

 Аудио на: http://focus-radio.net/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA-%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80/


Още по темата

thumb 21.03.2019

Участие на Илия Лазаров в т...

Четвъртък, 21 март, от 19.30 часа

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Жозеф Дол бе...

Видео с участието на председателя на СДС

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 20.03.2019

Кольо Колев, лагерник от "С...

Аз просто съм дал клетва пред себе си, пред всичките тези хора, че ...

thumb 20.03.2019

Участия на Румен Христов за...

Участия в БНТ и БТВ радио

thumb 21.03.2019

Каним всички демократи на п...

От 1990 г., без прекъсване, година след година демократичната общно...

thumb 20.03.2019

Валя Станимирова: СДС не вя...

Сериозно ли, точно ДСБ страда за СДС? Не бяхте ли вие, приятели, те...

thumb 19.03.2019

Участия на Румен Христов за...

Нова телевизия и Канал 3

thumb 18.03.2019

Румен Христов: Преговорите ...

В сряда предстои среща между лидерите на СДС и ГЕРБ

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

19 март, вторник, от 8.10 часа