thumb

Борис Кюркчиев: СДС е „велика сила”, изпратена от Бога, за да спаси България

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев, възстановител, председател /1989- 199...

thumb

Златко Живков, кмет на Монтана: Реализирането на скъпи проекти не трябва да е самоцел, а да се случва с мисъл за гражданите

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и известен, и това безспорно има значение

thumb

СДС издига кандидатите си за местния вот в Бургас след електронно вътрешно допитване

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на общинската структура

Малина Златева: Равноправието между половете у нас привидно е налице, случаи на дискриминация обаче не липсват

14.03.2019

Един ден е отреден за отбелязване празника на жената по света, но въпреки това целият месец март си остава посветен на нежния пол. За жените в политиката, за стереотипите и обществените нагласи разговаряме с Малина Златева, областен председател на СДС-Пазарджик в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Госпожо Златева, според данни на Евростат от тази година значително по-висок от средния за целия ЕС е делът на жените в правителствения сектор у нас, през миналата година техният дял е близо 40 %. Можем ли да говорим за една положителна промяна и по-висок дял на жени, заемащи всъщност ръководни позиции у нас?

Малина Златева: Ако тази статистика е вярна, което напълно се доверявам, че е така, смятам, че това е добра тенденция. Представителството на жените в политиката у нас все още е твърде малко и това е една от възможностите на България, в които трябва да работи, за да може жените да имат по-голям дял в участието си в политиката. И не само в политиката, и като цяло в обществения живот. Смятам, че ние жените се справяме доста успешно със сложни ситуации, тъй като сме по-консенсусни и по-компромисни и може би и по-спокойни от мъжете. Мисля, че трябва да се формира и манталитет в обществото в тази посока. Тъй като все още не е изградено достатъчно доверие по отношение на това, че има наистина равноправност и основните критерии са качества и способности, а не пол.

Водещ: А как обаче се променя възприемането на жените лидери у нас през годините? За щастие днес можем да се похвалим с жени на министерски и на други важни държавни постове.

Малина Златева: Mисля, че доверието е все по-голямо в жените. Например СДС има един положителен пример в това отношение в годините назад.  Такъв пример е н моята съгражданка Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова, сега Нейнски. Те са постигнали много в политиката благодарение на собствените си качества. А техните постижения в политиката доведоха до много добри резултати за България. И това например е членството в ЕС. Същата тенденция в момента СДС продължава да поддържа, като тази практика в момента е участието на д-р Марияна Лазарова като зам.-председател на СДС. Също така има добро представителство на жените и в местната власт като общински съветници. Но има още какво да се желае. Така че смятам, че  доверието в жените все повече нараства.

Водещ: Днес знаем, много се говори по тази тема равнопоставеност, повече доверие в жените на ръководни позиции, как обаче се възприема една жена на подобна важна позиция преди едни 20-30 години? Тогава как стоят нещата, изобщо обсъждат ли се въпросите, които обсъждаме днес?

Малина Златева: Безспорно преди 20-30 години нещата са се приемали по съвсем  различен начин. Доверието в жените все повече нараства, въпреки че аз продължавам да смятам, че  все още има какво да се желае, тъй като сме свидетели и на това, че жените са в една степен са и дискриминирани. Факт например е, че те получават по-ниско възнаграждение спрямо мъжете. Прочетох на едно място, че то е около 16 % по-ниско. Друг факт е, че жените в политиката се изграждат по-бавно, кариерата им се развива по-бавно отколкото тази на мъжете. Така че има все още какво да се желае. Може би трябва да се поработи върху манталитета на българина в това отношение.

Водещ: Там ли се корени проблемът? Може би едни идеи, дошли от жена, ръководител на определена позиция, все още се възприема по-трудно?

Малина Златева: Може и там се корени като цяло проблемът. Също така важно е да се каже, че жената, нейното време се разпростира не само в една посока, в изграждане на кариера и в частност в политиката. Тя трябва да се справя с още много задължения, като немаловажното задължение да се грижи за децата и семейството си. Това донякъде я спъва в развитието й. Може би в тази посока трябва да се помисли, като се подпомагат активните жени. Държавата да подкрепя по някакъв начин жени, които са решили да правят кариера, и с различни стимули.

Водещ: Един много любопитен пример. Говорейки си за правата на жените, това безспорно е Саудитска Арабия. Винаги с възторг обществото там приема всякакви права, които се дават на жените. Миналата година знаем, получиха право и да шофират. Може би у нас, след като имаме подобни права, имаме право да гласуваме и други редица важни, извоювани през времето- позабравяме да мислим и за останалите такива. Пълно равноправие, по-високо възнаграждение?

Малина Златева: Ами да, привидно в модерна България равноправието е налице. Но не са малко случаите, по които жената е дискриминирана. Не са малко случаите и на домашно насилие спрямо нея и други такива негативни отношения. Така че това, което се случва в Саудитска Арабия, е хубаво, защото там наистина са напълно безправни. Жената трябва да продължава да се бори за своето равноправие и особено сега, като сме в месеца на жената, месец март, скоро мина и Международният ден на жената, който в България се приеме като един празник, без да е отчита. Независимо от официалния характер на този празник, първоначалният смисъл на отбелязването на този ден е подкрепата за равноправието на жените, в професионалния и в обществения им живот. И това може би трябва да бъде ден, в който да се припомнят тези неща.

Водещ: Готово ли е обществото ни за жена президент?

Малина Златева: Вероятно е готово, след като имаше кандидат-президент на предходните избори, и мисля, че е готово, за да се появи такава личност. Надявам се скоро да се появи.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

 Аудио на: http://focus-radio.net/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA-%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80/


Още по темата

thumb 10.08.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 12 август, 19.30 часа.

thumb 09.08.2019

Борис Кюркчиев: СДС е „вели...

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадин...

thumb 07.08.2019

Златко Живков, кмет на Монт...

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и из...

thumb 07.08.2019

СДС издига кандидатите си ...

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на...

thumb 06.08.2019

Коалиция „Обединени за наша...

От коалицията представиха най-мащабните проекти в община Карлово

thumb 02.08.2019

Позиция на СДС във връзка с...

С ратификацията на договора от Народното събрание, с актуализацията...

thumb 31.07.2019

Д-р Антон Койчев: Полезна з...

В политиката никога не можеш да имаш успех и да спечелиш доверие, а...

thumb 31.07.2019

СДС-Бургас: Застваме зад Же...

В момента във всички регионални структури на партията текат номинац...

thumb 31.07.2019

Емил Кабаиванов: Аз съм опт...

Ние имаме решение на Националния съвет на СДС, че всяка община спор...

thumb 30.07.2019

Участие на Румен Христов в ...

31 юли, 8.30 часа