thumb

Борис Кюркчиев: СДС е „велика сила”, изпратена от Бога, за да спаси България

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадинов Кюркчиев, възстановител, председател /1989- 199...

thumb

Златко Живков, кмет на Монтана: Реализирането на скъпи проекти не трябва да е самоцел, а да се случва с мисъл за гражданите

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и известен, и това безспорно има значение

thumb

СДС издига кандидатите си за местния вот в Бургас след електронно вътрешно допитване

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на общинската структура

СДС: Ако не бъде редактирана, Стратегията за детето ще последва съдбата на Истанбулската конвенция

22.04.2019

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

 

Във връзка с протестите на родители срещу Проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г., призоваваме институциите , които имат отношение към нейното разработване и приемане, да чуят притесненията и несъгласията с този документ.

 

Децата са най-голямата ценност на всяко демократично  и хуманно общество. Тяхното бъдеще е въпрос на национална сигурност, защото не е все едно какви граждани създават и възпитават семействата и обществото в една държава.

Вероятно създателите на стратегията са направили опит да обхванат максимално всички сфери и етапи от развитието на нашите деца, да предвидят рисковете и да предложат превенция, да посочат решения на проблемите и да ги адресират към съответните институции.

Но фактът, че в обществото възниква напрежение спрямо тази стратегия, говори, че има сериозен проблем със съдържанието й. Не може нещо толкова важно за всички нас  да бъде налагано, без мнозинството да е убедено в неговата стойност и полезност.

Българското общество е по-консервативно като мислене. То е високо чувствително към практики, които противоречат на нашите традиции и отношения в семейството. Реакциите спрямо Истанбулската конвенция бяха показателни, че привнасянето на неразбираеми и неестествени понятия, които не отговарят на националните ни традиции, води до отхвърляне на целия документ, макар че основно беше насочен срещу домашното насилие.

Същото ще се случи и с предлаганата стратегия за детето. В нея много от критиците й виждат прекалена намеса от страна на държавата и неясни организации, както и заплаха за правата на родителите и развитието на децата. Съзират опасност от прокарване на неестествени за нас практики, характерни за Скандинавските страни, които предизвикват в България възмущение и порицание.

България ясно показа, че не приема „родител едно“  и „родител две“, не разбира понятието „трети пол“, освен в медицинския му смисъл, не позволява семейните устои, възпитали силни и достойни личности през вековете, да бъдат заменени от криворазбрани европейски директиви и синхронизации с регламенти и правилници.

Ние, като християндемократическа партия, която държи на традициите и ценностите в нашето общество, също не приемаме папагалското налагане на европейски опит. И сме сигурни, че Европа не иска това от нас.

Не бива да се подминава и становището на Светия синод на Българската православна църква, който e готов да предостави критични бележки и препоръки.

Затова СДС настоява Проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г. да бъде редактиран и написан така, че да бъде припознат наистина като голяма и правилна стъпка за бъдещето на нашите деца, а не като формален документ, целящ  да угоди на Европа, но неприет и отхвърлена от българските родители, като неработещ, и дори опасен за децата и устоите на нашето общество.


Още по темата

thumb 10.08.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 12 август, 19.30 часа.

thumb 09.08.2019

Борис Кюркчиев: СДС е „вели...

На 9 август се навършват 110 години от рождението на Борис Костадин...

thumb 07.08.2019

Златко Живков, кмет на Монт...

В ранните години научих, че най-важното е да си местен, честен и из...

thumb 07.08.2019

СДС издига кандидатите си ...

Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени на следващото събрание на...

thumb 06.08.2019

Коалиция „Обединени за наша...

От коалицията представиха най-мащабните проекти в община Карлово

thumb 02.08.2019

Позиция на СДС във връзка с...

С ратификацията на договора от Народното събрание, с актуализацията...

thumb 31.07.2019

Д-р Антон Койчев: Полезна з...

В политиката никога не можеш да имаш успех и да спечелиш доверие, а...

thumb 31.07.2019

СДС-Бургас: Застваме зад Же...

В момента във всички регионални структури на партията текат номинац...

thumb 31.07.2019

Емил Кабаиванов: Аз съм опт...

Ние имаме решение на Националния съвет на СДС, че всяка община спор...

thumb 30.07.2019

Участие на Румен Христов в ...

31 юли, 8.30 часа