thumb

Румен Христов в Смолян изрази увереност в успеха на изборите

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

thumb

Участие на Антон Койчев в ПИК ТВ

Четвъртък, 23 май, 11 часа

thumb

Илия Лазаров: Ако БСП спечели тези избори ще върне България десетилетия назад

Нека българите гласуват за правилните кандидати в листата на ГЕРБ и СДС, апелира емблематичният за дясното пространст...

thumb

Александър Йорданов във финалния дебат по БТВ (видео)

Когато става дума за корупцията, неизбежно ще трябва да говорим и за правосъдната система, и за това как тя се справя...

СДС: Ако не бъде редактирана, Стратегията за детето ще последва съдбата на Истанбулската конвенция

22.04.2019

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

 

Във връзка с протестите на родители срещу Проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г., призоваваме институциите , които имат отношение към нейното разработване и приемане, да чуят притесненията и несъгласията с този документ.

 

Децата са най-голямата ценност на всяко демократично  и хуманно общество. Тяхното бъдеще е въпрос на национална сигурност, защото не е все едно какви граждани създават и възпитават семействата и обществото в една държава.

Вероятно създателите на стратегията са направили опит да обхванат максимално всички сфери и етапи от развитието на нашите деца, да предвидят рисковете и да предложат превенция, да посочат решения на проблемите и да ги адресират към съответните институции.

Но фактът, че в обществото възниква напрежение спрямо тази стратегия, говори, че има сериозен проблем със съдържанието й. Не може нещо толкова важно за всички нас  да бъде налагано, без мнозинството да е убедено в неговата стойност и полезност.

Българското общество е по-консервативно като мислене. То е високо чувствително към практики, които противоречат на нашите традиции и отношения в семейството. Реакциите спрямо Истанбулската конвенция бяха показателни, че привнасянето на неразбираеми и неестествени понятия, които не отговарят на националните ни традиции, води до отхвърляне на целия документ, макар че основно беше насочен срещу домашното насилие.

Същото ще се случи и с предлаганата стратегия за детето. В нея много от критиците й виждат прекалена намеса от страна на държавата и неясни организации, както и заплаха за правата на родителите и развитието на децата. Съзират опасност от прокарване на неестествени за нас практики, характерни за Скандинавските страни, които предизвикват в България възмущение и порицание.

България ясно показа, че не приема „родител едно“  и „родител две“, не разбира понятието „трети пол“, освен в медицинския му смисъл, не позволява семейните устои, възпитали силни и достойни личности през вековете, да бъдат заменени от криворазбрани европейски директиви и синхронизации с регламенти и правилници.

Ние, като християндемократическа партия, която държи на традициите и ценностите в нашето общество, също не приемаме папагалското налагане на европейски опит. И сме сигурни, че Европа не иска това от нас.

Не бива да се подминава и становището на Светия синод на Българската православна църква, който e готов да предостави критични бележки и препоръки.

Затова СДС настоява Проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г. да бъде редактиран и написан така, че да бъде припознат наистина като голяма и правилна стъпка за бъдещето на нашите деца, а не като формален документ, целящ  да угоди на Европа, но неприет и отхвърлена от българските родители, като неработещ, и дори опасен за децата и устоите на нашето общество.


Още по темата

thumb 23.05.2019

В навечерието на 24-ти май:...

Библиотеката се намира в залата на втория етаж в централата на СДС-...

thumb 23.05.2019

Румен Христов в Смолян изра...

На 26 май с бюлетина номер 12, призова председателят на синята партия

thumb 23.05.2019

Участие на Антон Койчев в П...

Четвъртък, 23 май, 11 часа

thumb 22.05.2019

Илия Лазаров: Ако БСП спече...

Нека българите гласуват за правилните кандидати в листата на ГЕРБ и...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов във фин...

Когато става дума за корупцията, неизбежно ще трябва да говорим и з...

thumb 22.05.2019

Как можем да догоним средно...

Икономика, икономика и пак икономика, а не повече държава, както пр...

thumb 22.05.2019

Александър Йорданов: Национ...

"Не трябва да гледаме България и Европа с черни очила", за да има и...

thumb 22.05.2019

Румен Христов: Изборът на 2...

Очаквам скоро България да влезе в чакалнята на Еврозоната

thumb 22.05.2019

Румен Христов: БСП не трябв...

България няма девет живота, за да си позволи още едно управление на...

thumb 21.05.2019

В Бургас се проведе дискуси...

Мария Габриел получи подарък от член на НИС на СДС