Румен Христов: Спряхме похода на БСП към властта

03.06.2019

"За нас резултатът на тези избори е успех - спряхме похода на БСП към властта", каза още той и изрази удовлетвореност, че десницата ще запази мнозинство в ЕП. По думите му България ще даде повече десни евродепутати отколкото Холандия. Христов отчете, че СДС има потенциал постепенно да започнем да възраждаме СДС.

Insert thumb

Избраният за евродепутат Александър Йорданов каза, че 30 години след създаването си СДС показа, че е активна, истинска и има своята подкрепа в страната. Според Йорданов в Европа все повече в бъдеще ще се управлява коалиционно и в съгласие в името на добрия живот на хората в Европа.

По думите му приятната новина от изборите е, че проруските партии с афиширано поведение на симпатия към Русия са се провалили тотално. Той изтъкна още, че ГЕРБ и ВМРО заедно имат 7 евродепутати, което е с двама повече от парламентарната опозиция БСП, а останалите парламентарни партии нямат евродепутати.

Insert thumbInsert thumb

"СДС помогна да се постигне убедителна победа срещу нашия основен противник БСП", посочи Йорданов и изтъкна, че от създаването си СДС винаги е имала интерес да се победи БСП и когато не е било възможно това да направи сама, го е правила в съюз. "Сега отново влязохме в съюз за тези избори с дясноцентристка политическа партия ГЕРБ", каза Йорданов.

Той поздрави Радан Кънев, който също става евродепутат и изтъкна, че иска или не, в рамките на ЕНП ще му се налага да работи с ГЕРБ и СДС.

"Необходимо е в българската политика да няма разминаване между начина на говорене и поведение в Европа и в чужбина и начина на говорене и поведение тук", категоричен е Йорданов. По думите му това се прави, за да се удовлетворят дребни партийни партизански страсти. Александър Йорданов посочи, че ще имат добра група в ЕНП, а при ситуации, в които ще е необходимо да се прояви единство, изрази готовност да помага с натрупания опит през годините за сплотяването на групата, така че "да не ставаме за смях в Европа".

В отговор на въпрос на журналисти Румен Христов каза, че ако СДС е бил в коалиция с "Демократична България", са щели да имат двама или повече евродепутати, но били водени преговори и условията били унизителни за СДС. По думите му в политиката трябва да се постъпва рационално. Той обяви, че СДС ще работи за членство на България в Еврозоната и Шенген.

Според Владимир Кисьов СДС е успял да активизира не само твърдото си ядро, но и голяма периферия, която е била обезверена.

Илия Лазаров, главен секретар на СДС, заяви, че са получени 70 хиляди гласа, а получените 20 хиляди гласа преференции са 30% от подадените гласове за листата ГЕРБ - СДС. Той благодари за коректното партньорство с ГЕРБ. По думите му от много години СДС не е участвало в коалиция, в която така коректно са се отнасяли с нас. Заздравихме се организационно и за нас това беше много успешна кампания.


Още по темата

thumb 18.06.2019

Участие на Румен Христов в ...

Сряда, 19 юни, 7.40

thumb 16.06.2019

Участие на Румен Христов в ...

16 юни, 18.30 часа

thumb 13.06.2019

Румен Христов: В България т...

Имаме решение на Националния съвет, което дава автономия за решение...

thumb 12.06.2019

Александър Йорданов: Българ...

Аз съм категоричен противник на реализацията на проекта АЕЦ „Белене“

thumb 12.06.2019

Участие на Румен Христов в ...

Четвъртък, 13 юни, от 8.00 часа

thumb 11.06.2019

Участие на Александър Йорда...

11 юни, от 18 часа

thumb 10.06.2019

Крие ли рискове АЕЦ "Белене...

Категоричен противник съм на строежа на АЕЦ „Белене” – без значение...

thumb 10.06.2019

Участието на Румен Христов ...

Запис на предаването

thumb 07.06.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 юни от 17.15 часа

thumb 06.06.2019

Илия Лазаров: Партията даде...

Има една потребност от възвръщане на емоцията на прехода, на ценнос...