thumb

Поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия

Вашият избор беше логичен и необходим, защото сте ярък представител на партията, спечелила евроизборите – ЕНП

thumb

СДС: Надяваме се и призоваваме правителството да удържи обещанието си да няма увеличение на данъците.

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на данъците и дори облагане на гражданите с нови

thumb

Румен Христов: София няма как да бъде спечелена от БСП!

Участието на председателя на СДС в "Опорни хора"

Теодор Петков: Добрите резултати на евроизборите и успешното сътрудничество с ГЕРБ дадоха сериозен импулс на СДС

06.06.2019

Теодор Петков, зам.-председател на СДС, в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Петков, след изборния 26 май, действително добри резултати видяхме за съвместното явяване на ГЕРБ и СДС, как подействаха тези добри резултати на евроизборите за редиците на СДС?

Теодор Петков: Мисля, че трябва да подействат положително, все още не сме провели партийните форуми, предстоят.  Взе се решение за провеждане на национален съвет другия петък на 14-ти, на койот вече реално ще чуем отгласа от проведените избори. Първите впечатление, които получаваме от контактите, които имаме с колегите от областите, всички считат, че това е един добър резултат за коалицията между ГЕРБ и СДС и в частност конкретно за СДС с избирането за евродепутат. Все пак имаме около 18- 19 хил. преференции в избора, голяма част от които са за Александър Йорданов. Мисля, че приносът на СДС в тази коалиция не е никак малък, според мен е от порядъка на 60- 70 хиляди гласа.

Водещ: Дебати и понякога разногласия сме виждали в редиците на партията, обединява ли успехът, обединяват ли тези добри новини?

Теодор Петков: Винаги при нас това да има различни менени не се счита за порок, а напротив съвсем нормално е. Аз мисля, че такава е практиката не само при нас, виждате напоследък и във всички други партии. Това не го считам за негатив, напротив. Винаги сме имали добри контакти и с колегите от ДСБ и винаги считаме, че те са най-близко идейно до нас, но мисля, че резултатът, който постигнахме показва и в каква посока трябва да вървим и за местните избори.

Водещ: Да, СДС е изключително добре представен на местно ниво, въпреки това обаче като че ли след тези европейски избори се усети едно съживяване на редиците, на партията?

Теодор Петков: Категорично. Няма спор, че СДС получи импулс от евроизборите, и по време на самата кампания, и  след това. Всички се сетиха, че съществуваме. Въпреки не лошите резултати на местните избори, които имаме преди почти четири години, сега наистина получихме доверие от хората. Защото, ако това което си говорехме и с колегите, ако се бяхме явили сами, резултатът наистина нямаше да бъде толкова гласове, колкото в момента, според мен донесохме в коалицията.

Водещ: Стои въпросът, дали ако се беше постигало споразумение с бившите колеги от „Демократична България“, може би резултатът нямаше да е още по-добър?

Теодор Петков: Възможно е, но вие много добре знаете, че да няма такава коалиция не е наша вината. Ние водихме разговорите първо с тях и основно само с тях. В момента, в който те вече отиваха към това да не искат да се случи тази коалиция проведохме разговорът с ГЕРБ и още  преди да сме провели разговорът с ГЕРБ, те казаха, че прекратяват всички разговори с нас. Ние имахме желание да имаме такава коалиция, друг е въпросът, че тя не се състоя. Но в никакъв случай не смятам, че вината е на СДС.

Водещ: Колко дълго обаче може да продължи това успешно сътрудничество между ГЕРБ и СДС? То изпълни поставената си задача, конкретно за европейския вот?

Теодор Петков: Ние в тези избори срещнахме едно коректно партньорство от страна на ГЕРБ. Всичко ще зависи и все пак от това те какво мислят. За момента погледът е към местните избори и аз мисля, че може да се реализира един нелош резултат на тези местни избори в този си вид. Колко дълго ще продължи зависи точно то това как ние вътре се отнасяме едни с други. Получихме наистина едно нормално отношение, една равноправност до момента и се надяваме това да продължи така.

Водещ: Кой имаше по-голяма необходимост да бъде убеден в това съживяване на СДС- партийните структури или по-скоро десните избиратели?

Теодор Петков: Определено ползите са взаимни, а пък мисля, че за десният избирател също е много важно СДС да бъде на политическата карта. Ето в този случай ние имаме десен евродепутат, койот ще бъде в ЕНП. Мисля че в тези важни за Европа времена няма нищо по-важно от това и старата десница да бъде представена в ЕП. Естествено важно е и за структурите, те са като скачени съдове, няма как да бъде много важно за едните, а за другите да не е толкова важно.

Водещ: Този импулс, който споменахте, идващ след добрия резултат на европейските избори- коя е най-правилната посока, по която той трябва да се използва оттук нататък?

Теодор Петков: Предстоят едни разговори с ръководството на ГЕРБ, с ръководствата по места, защото не забравяйте, че ние имаме решение, местните структури по места да решат в какъв формат ще се явят. Така че затова е изключително важно да чуем следващия петък мнението на областните структури, за да знаем точно в какъв вариант ще вървим. И пак разговорите с ръководството на ГЕРБ, къде може да постигнем такава коалиция, защото има места, където няма да може да се постигне такава коалиция за местните избори.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%bd/


Още по темата

thumb 16.07.2019

Поздравителен адрес до пред...

Вашият избор беше логичен и необходим, защото сте ярък представител...

thumb 16.07.2019

СДС: Надяваме се и призовав...

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на...

thumb 14.07.2019

Румен Христов: София няма к...

Участието на председателя на СДС в "Опорни хора"

thumb 13.07.2019

Участие на Румен Христов в ...

Събота, 19.30 часа

thumb 11.07.2019

СДС: Бизнесът не трябва да ...

Lместо дерегулация, трябва да има справедлива регулация – консумато...

thumb 10.07.2019

Дончо Златев: Да се поправя...

От години СДС подкрепя идеята за въвеждането на машинно и електронн...

thumb 10.07.2019

Румен Христов: Добро предст...

Европа има нужда от дясно управление, България има нужда от дясно у...

thumb 09.07.2019

Участие на Румен Христов в ...

9 юли, вторник , 17 часа

thumb 07.07.2019

Румен Христов: Субсидия от ...

Партиите, които не влязат в парламента, не трябва да бъдат лишавани...

thumb 07.07.2019

Александър Йорданов: Ще има...

Бяхме свидетели на засилване на ролята на държавните лидери от една...