thumb

СДС: СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на работещите

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични

thumb

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр. Монтана

thumb

Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите гражда...

thumb

СДС към БЛС: Не бъркайте в касичките на децата!

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е...

Петър Гайдаров, СДС-Горна Оряховица: Ще търсим десен формат за явяване на местните избори, разговорите продължават

28.08.2019

Петър Гайдаров, председател на СДС-Горна Оряховица в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Гайдаров, ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за съвместно явяване на местните избори. За някои населени места коалирането се случи много лесно, много естествено и бързо, за други решенията тепърва предстоят. Структурите на СДС в Горна Оряховица към коя от двете групи спадат?

Петър Гайдаров: Аз не бих казал, че структурата на СДС в Горна Оряховица е взела някакво 100% конкретно становище, защото на този етап ние водим предварителни разговори както с ГЕРБ, така и с някои други партии, като ВМРО, БЗНС. Безспорно е, че СДС-Горна Оряховица ще търси десен формат за явяване на местните избори, защото то е ясно, няма и смисъл да го казвам, но така или иначе, ние всячески ще попречим да се случи евентуално управление на БСП в Община Горна Оряховица. Все пак, ние имаме и както и в Устава, имаме все още възможност за явяване в различен формат. Тепърва след това споразумение и след като се запознаем в по-голяма конкретика с него ще вземем становище.

Водещ: В какъв дух преминаха останалите разговори с другите политически формации? Казахте, такива вече са проведени.

Петър Гайдаров: Най-общо може да се каже, че има интерес от доста места за коалиране, има не малко възможности пред СДС за съвместно явяване на изборите. Водени са нормални разговори, без някакви 100-процентови конкретики, определяне на места и т.н. Разговорите преминаха без поемане на конкретен ангажимент от наша страна поне до този етап.

Водещ: Казвате ще търсите десен формат за явяване на тези избори. Необходимо ли е, пък и желано ли е от жителите на Горна Оряховица това обединение в дясно?

Петър Гайдаров: Тук за съжаление трябва да кажа, че жителите на Горна Оряховица, според мен, поне от разговорите, които ние сме имали, които продължаваме да провеждаме ежедневно, неофициално, има желание за едно обединение в дясно, но това не винаги е правилно интерпретирано и разбрано от някого от местните лидери– хайде, така да го кажем.

Водещ: Каква е причината? Може би липсата на правилна, адекватна комуникация, липсата на повече разяснения?

Петър Гайдаров: Каква може да е причината? Аз имам малко крайни мнения в някои отношения, но лично според мен, понякога, не визирам тук себе си, понякога на някои колеги в дясно им е трудно да разберат, че нито са най-високите, нито са най-красивите, други думи няма да употребявам. Но просто обединението е най-добрият вариант да се обединят възможностите, ресурсите, за да имаме по-голям успех и съответно по-правилно да прилагаме политиката, която искаме на общинско ниво.

Водещ: Да, в крайна сметка, дали ще има коалиране или не, всеки по места решава. Крайната цел е едно добро представяне на тези местни избори. Вие как оценявате шансовете на СДС през есента?

Петър Гайдаров: Ние със сигурност ще участваме в местните избори. Имаме си идеи, имаме си и мнение, имаме си и колкото клиширано да звучи- визия в общината какво би трябвало да бъде направено с приоритет. Още повече, че част от членовете на Общинската организация имат и амбицията, и нужните качества за да внесат нови предложения как би трябвало да се развива общината, нова философия за правенето на общинския бюджет. Защото общо взето през годините бюджетът в Община Горна Оряховица се формира в основната си част на базата на разпродажбата на общинска собственост, а не на нейното правилно управление. Тя тази общинска собственост бавно и постепенно е сведена до някакъв минимум. Смятам, че имаме шансове – те не са малки. Още повече, че тук в последните дни и месеци даже, последният месец-месец и половина се наблюдава, специално в Горна Оряховица една консолидация, една по-голяма активност на членовете на Общинската организация, което е добре.

Водещ: Освен новата философия, очевидно необходима, за формирането на общинския бюджет, можем ли да набележим някои от другите важни моменти, с които ви се иска местната власт да се ангажира?

Петър Гайдаров: Знаете ли, аз винаги съм смятам, че Горна Оряховица, а не само аз, изобщо ние, които сме членове в организацията в Горна Оряховица, винаги сме смятали, че градът има бъдеще, стига да се намери някакъв правилен подход, ако щете даже атрактивна презентация на потенциала на Горна Оряховица. Горна Оряховица е един голям транспортен възел – най-голямата жп гара в Северна България е тук, имаме и летище, в непосредствена близост сме и до главни пътища – и на базата на това местоположение би следвало да може да се развият сериозни логистични центрове. За нас всичко минава през създаване на възможности или условия за инвестиции в някакво високотехнологично производство, в привличането ако щете и на IT фирми, защото това е разковничето, това, младите хора, които са бъдещето на града, ги привлича най-много. Това го казвам с цялото уважение към бизнеса в Горна Оряховица, който е насочен към хранително-вкусовата промишленост. Имаме и фирми, които са водещи в шивашките услуги, но без търсене на други по-различни, по-съвременни възможности, ще преживеем, както и преживяваме вече процес, характерен  и за много други места, бавно изтичане на свежата кръв от града.

Водещ: Говорейки си за бъдещото развитие на града ми се иска за финал да ви върна малко назад – няколко години, до 2014 година, знаем, тогава се преучредяват структурите на СДС в Горна Оряховица. За този период какво отчитате вие, как се промени структурата, как се утвърдиха и утвърдиха ли се сините привърженици?

Петър Гайдаров: Нашата структура смятам, че е разпознаваема в Горна Оряховица, движим се добре. Самият факт, че имаме позиция, реагираме за злободневни теми, свързани с проблемите на общината, провеждаме и сме провеждали различни инициативи, свързани с Горна Оряховица, пък ако щете дори с някои от населени места от съставните селища на общината, ми дават основания да смятам, че структурата ни е добре позиционирана. Може би и самият факт, че имаше интерес от други партии и организации за предварителни разговор с оглед явяването на местни избори, е също показателно за това.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b3%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%80%d1%8f%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%89%d0%b5-3/


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС: СДС не приема за справ...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 14.11.2019

Решение на НИС на СДС

НИС на СДС свиква Национален съвет на 23.11.2019 г., събота, в гр....

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...

thumb 14.11.2019

СДС към БЛС: Не бъркайте в ...

Вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено с...

thumb 12.11.2019

Румен Христов: Отново предл...

СДС иска втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от ...

thumb 12.11.2019

Антон Койчев: Не може да си...

Изказване на зам.-председателя на групата на ГЕРБ и СДС на тържеств...

thumb 10.11.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

11 ноември, 8 часа

thumb 10.11.2019

Румен Христов: Разочарован ...

Участието на председателя на СДС в БТВ

thumb 10.11.2019

Румен Христов пред ТОПНОВИН...

На 10 ноември се случи един преврат. Част от комунистическата върху...

thumb 08.11.2019

Участие на Румен Христов в БТВ

9 ноември, събота, 9 часа