Емануил Йорданов, кандидат за вицепрезидент

Insert thumb

Емануил Николов Йорданов

Роден съм на 10 август 1960 г. в София. Семейството ми е репресирано след 9.09.1944 година. Учих в София, след което завърших юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Моите интереси винаги са били свързани с наказателното право. Като адвокат по наказателни дела, имам над 10 годишна практика в Кюстендил. От 1987 до 2000 бях адвокат в адвокатска колегия Кюстендил, а след това и досега съм адвокат в софийска адвокатска колегия.

Бях избран за депутат с листата на СДС от Кюстендил в 38-ото народно събрание. Като депутат бях член на Комисията по местното самоуправление и регионалната политика и Комисията по правните въпроси и законодателство срещу корупцията. 
Работих по поправките в Закона за нотариусите и на новия Закон за съдебната власт. Автор съм на редица поправки в наказателния и гражданския процесуален кодекс.

По време на кампанията за местните избори от октомври 1999 г. бях секретар на отдел "Изборни кампании" в централата на СДС. 

През 1999 г. бях назначен за министър на вътрешните работи в правителството на ОДС. Останах на този пост до изтичането на мандата на кабинета през 2001 г.

През 2004 година продължих своята обществена дейност като заместник-председател на СДС и член на Националния изпълнителен съвет на Съюза на демократичните сили.

Имам прекрасна дъщеря – Светла, която заслужава да живее в една различна България.

Кандидатирам се за вицепрезидент защото:

-          България има нужда от опитни и отстояващи нейните интереси, държавни мъже

-          България има нужда от реформа в службите и в структурата на системата за национална сигурност;

-          България има нужда от професионалисти, който с опита си да гарантират върховенството на закона и защитата на правата на българските граждани;

-          България има нужда от екип, който може да върне доверието на Европа в способностите ни да участваме в системата на европейската сигурност и това да осигури приемането на държавата ни в Шенген;

-          България има нужда от истински президентски екип, който да постави на дневен ред промените в Конституцията, които да създадат нова уредба на съдебната власт. Промени, които да направят българския съд независим от политически натиск и гарант за справедливост и равенство на гражданите пред законите на страната.